Nové obrázky:
20240129 /513/
20240129 /513/
20231121 /496/
20231121 /496/
20231121 /496/
20231121 /503/
20231121 /503/
20231121 /503/
20231121 /503/
20231023 /501/
ClubCC, založen 17.11.1977ClubCC junior, založen 17.11.1977
Statistiky TOPlist
Ťuk ťuk Na hlavu
 Home
Celý blog
ClubCC
PeR
Cestář
Šenk
Fotky   
Akce

Skupinová fota

Odkazy
Recepty

Jak na obrázky
Ostatní
Hejbejte se 1 2
Okokotán


Kampaň 2022



 
CC RECEPTY CC RECEPTY
NAPŘED INSPIRACE ZAJÍMAVÝMI RECEPTY ODJINUD
www.recepty.cz recepty/quick RIcette katalog Maggi Gastronews vareni.cz
Míchané nápoje Vaření veruska.cz eKucharka Vegetarian Něco k pivu
WebDrinks.cz Putyky Domácí koktejly   Recepty on-line !  
A teď už následují "naše" dobroty (u každé můžete vložit i přílohu, pro přehled můžete vidět i celý seznam příloh)
VÝBĚR:  od koho:   o čem:    nebo nějaký text:  
Vybráno: 74
89 Maminčiny prudce jedlé dobroty zapsal: 03.03.2016 10:00 HaMPříloha   
aneb teplá kuchyně...

88 Zákusky zapsal: 22.07.2015 10:52 HaMPříloha   
...už zase sláďuro...

87 Houbové recepty zapsal: 22.07.2015 10:51 HaMPříloha   
...zde

86 Rychlofffky zapsal: 22.07.2015 10:50 HaMPříloha   
...pětiminutofffky...

85 Listové těsto zapsal: 22.07.2015 10:48 HaMPříloha   
...v příloze

84 Záviny/štrůdly zapsal: 22.07.2015 10:47 HaMPříloha   
...v příloze

83 Husičky a kachničky zapsal: 22.07.2015 10:43 HaMPříloha   
...v příloze

82 Všelijaké moučníky na plech zapsal: 29.05.2015 12:39 HaMPříloha   
...jsou v příloze...

81 Velikonoční receptář zapsal: 14.04.2015 09:58 HaMPříloha   
...taky v příloze!

80 Koření a bylinky... zapsal: 14.04.2015 09:55 HaMPříloha   
...jsou v příloze...

79 Hezké receptíky zapsal: 27.03.2015 12:56 HaMPříloha   
Zde jsou!

78 Kolik řízků znáš ... upravil: 27.02.2015 08:28 VaMPříloha   
... tolikrát se skvěle nadlábneš !
Je jich 23 na třech stránkách ...
VaM

77 Jablíčka zapsal: 03.02.2015 09:29 HaMPříloha   
viz příloha...

76 Vánoční štola zapsal: 16.01.2015 10:38 HaM
Vánoční štola

500g polohrubé mouky
200g moučkového cukru
1 hera (nebo máslo)
1 tvaroh
2 vejce
1 prášek do pečiva
čokoláda, rozinky, brusinky, meruňky, ořechy, kandované ovoce…

Zadělat rukama těsto, rozdělit na dva díly, z nich vytvořit šišky, na pečícím papíru zvolna péct, horké pocukrovat, vychladlé zabalit do alobalu a skladovat v chladnu.

75 Jablečná povidla upravil: 16.01.2015 10:49 HaM
3 kg jablek pokrájet na drobné kostičky
osmina litru octa
1 kg cukru

vše smícháme, necháme 24 h odstát (občas promícháme), pak svaříme dohusta, plníme do sklenic s víčkem, obrátíme dnem vzhůru

74 Poláčkovic koláčky s pudinkem a meruňkou zapsal: 18.11.2014 14:11 HaM
500g polohrubé mouky
sůl
30g droždí
1 lžička cukru krystal
1,5 dl mléka
1dl oleje
80g moučkového cukru
1 vejce
500g meruněk čerstvých nebo kompotovaných
máslo na potření koláčků a plechu
náplň: 3dl mléka
1 vanilk. pudink
1 vanilk. cukr
80g másla – uvaříme pudink a do teplého vešleháme máslo
Těsto necháme 30 minut kynout, vyválíme na plát 1cm silný, sklenicí vykrajujeme kolečka. Do každého uděláme důlek, který do poloviny naplníme a položíme polovinu meruňky. Koláčky dáme na vymaštěný plech, okraje potřeme rozpuštěným máslem a pečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě.

73 Tvarohová romance podle Mileny zapsal: 18.11.2014 13:58 HaM
100g másla
2 tvarohy
10 pol. lžic moučkového cukru
4 vejce
1 vanilkový pudink
3 pol. lžíce mléka
rozinky/brusinky
hrst mouky
Vše smíchat, ve formě péct pomalu ve vyhřáté troubě.

72 Guacamole dle Mileny zapsal: 18.11.2014 13:47 HaM
2 avokáda
2 rajčata
1 menší cibule
2 stroužky česneku
vegeta
pepř
paprika
půl kelímku zakysané smetany
šťáva z 1 limetky
Vše rozmixujeme a podáváme jako omáčku k nachos

71 A Martini. Shaken, not stirred. Protřepat, nemíchat. upravil: 18.11.2014 16:54 VaM
Koktejl z Casina Royale.
Potřebujete především Gordon´s gin, bez něhož to prostě nejde.
Dávkujte do šejkru na led 3 díly.

Přidejte 1 díl vodky, tu James Bond nespecifikoval.
A konečně půl dílu Lilletu, francouzského aperitivu na bázi vína.
Lillet a Kina Lillet jsou dva názvy pro jeden produkt.

A protřepejte.
Pak nalijte do poháru a vložte tenký řez citrónové kůry.

Pozn.:
Dick Hadfield spočítal, že 007 ve svých příbězích vypil 317 různých nápojů, z toho 101 whisky, a to spíše Bourbon než Scotch, 35 Martini, ať už s vodkou nebo ginem, 30 sklenek šampaňského, 37 kalíšků saké a jediné pivo.

67 Rybí salát z kapra zapsal: 29.05.2013 09:15 NaRPříloha   
...viz příloha...

66 Domácí paštika s brusinkami upravil: 29.05.2013 14:20 VaMPříloha   
Domácí paštika s brusinkami
Příjemný, dobře dochucený a pečlivě připravený rozjezd večírku

Ingredience

krůtí játra 300g
máslo 150g
stroužek česneku 1 dávka
anglická slanina 150g
sůl, pepř 1 podle chuti
cibule 1 dávka
sušené brusinky 50g
lístky šalvěje nebo jiné bylinky 2 lístky
trochu brusinkové zavařeniny nebo kompotu na potření 1 dávka
brusinkový džem k podávání 1 dávka
troška bílého vína 1 dávka

Postup:
Namočíme si brusinky do trošky bílého vína. Na nakrájené anglické slanině orestujeme cibuli a nasekaný česnek. Polovinu másla rozpustíme s lístky šalvěje. Drůbeží játra opereme, očistíme, nakrájíme na kousky a orestujeme na teflonové pánvi na kapce oleje. Necháme vychladnout. Rozmixujeme do hladka s cibulí, slaninou a česnekem, přidáme zchladlé tekuté máslo, ze kterého jsme vyndali šalvěj. Přidáme i druhou polovinu másla. Nakonec jen zlehka přidáme brusinky, už mixujeme jen krátce, aby v paštice zůstaly kousky. Můžeme i dvě lžíce vína, v němž byly namočeny. Osolíme dle chuti a zamícháme špetku bílého pepře a půl lžičky v hmoždíři rozdrceného prosátého provensálského koření. Natlačíme do kovové formičky (kroužku) a povrch potřeme brusinkovou zavařeninou nebo hustším kompotem a dobře (několik hodin) vychladíme. Zdobíme čerstvou bazalkou a podáváme s pečivem

65 Recepty - Národní poklad zapsal: 21.09.2012 08:05 VaMPříloha   
viz příloha

64 Gugla (babiččiny recepty) zapsal: 07.09.2012 09:01 VaMPříloha   
viz příloha

63 Bylinky upravil: 29.05.2013 14:20 HaMPříloha   
... jsou taky v příloze ...

62 Nepečené sladkosti upravil: 29.05.2013 14:30 HaMPříloha   
...jsou v příloze...

61 Pohlreich zapsal: 05.04.2012 15:41 HaMPříloha   
V příloze ho najdete...

59 RATATOUILLE zapsal: 05.04.2012 15:13 HaM
RATATOUILLE:
Nejlépe je, když zvolíme stejný poměr použité zeleniny:

rajčata, lilek, cuketa, červená a zelená paprika, cibule, dle chuti česneku, olivový olej, nezbytné bylinky (tymián, rozmarýn,bobkový list, čerstvá majoránka je skvělá), okořenit solí a čerstvě mletým pepřem.

Rajčata spaříme, oloupeme a vyškrábeme semena, lilky nakrájíme na plátky, posolíme je a necháme asi 20 min.vypotit.Potom uvolněnou šťávu vymačkáme. Tím se zbavíme hořčin a lilek bude chutnější. Mladé cuketky neloupeme, nakrájíme je na plátky (nejlépe chutnají, pokud nepřerostou délku 15cm). Z paprik vyjmeme jaderníky a nakrájíme je na silnější plátky. Cibuli i česnek nakrájíme též na plátky. Nekrájíme na drobné kousky, rustikální podoba tomuto jídlu lépe sluší.

Na teflonové pánvi zahřejeme olivový olej a osmahneme cibuli, přidáme papriky a rajčata a podusíme cca 10min. Přidáme cukety a lilek, plátky česneku, osolíme, opepříme, přidáme bylinky a odkryté dusíme dalších cca 20min. Vydusíme všechnu šťávu a dáme jídlu šanci, aby se všechny vůně léta spojily v pánvi v jeden nepřekonatelný chutný celek, tedy ratatouille. Můžeme ihned podávat!

58 Kuřecí nebo krůtí řízečky s dušenou mrkví zapsal: 05.04.2012 15:12 HaM
Recept na kuřecí nebo krůtí řízečky s dušenou mrkví:

plátek krůtích prsou nebo vykoštěné kuřecí horní stehno, naklepat, osolit, opepřit a místo v klasickém trojobale obalím v rozšlehaných bílcích a mletých ořechách nebo mandlových lupíncích.

Jako přílohu si děláme dušenou mrkev:
na hlubší pánev dám olivový olej, který osolím, na něj jednu velkou cibuli na proužky. Orestuji a přidám asi 5 mrkví nakrájených na kolečka nebo proužky.Opepřím, dám špetku drceného rozmarýnu, mletý kmín a asi 2 lžice sojové omáčky.Trochu orestuji a podliju asi 2dcl vody.Dusím asi 15min. Mrkev možno posypat strouhaným sýrem.

Je to syté, dietní a velmi dobré.
dobrou chuť

57 Fazolová omeleta zapsal: 05.04.2012 15:11 HaM
Pro dvě osoby:

1 plechovka fazolí v tomatové omáčce
1 velká cibule
10 dkg anglické slaniny (Váhalovy či něčeno jiného podle chuti)
2-4 vajíčka na dvě omelety (záleží jak chcete mít silnou omeletu)
grilovací koření
červená paprika (může být i pálivá)
sůl, pepř
olej na smažení

Postup:

Na trošce oleje osmahneme pokrájenou půlku cibule nakrájenou na hrubo do hněda, na ní vylejeme fazole z konzervy a prohřejeme.
Na pánvičce necháme osmahnout pokrájenou anglickou slaninu, na ní nalejeme rozšlehaná vejce, posypeme trochou cibule nakrájené na měsíčky, dochutíme podle chuti grilovacím kořením, paprikou, pepřem a uděláme amoletu. Na hotovou amoletu dáme fazole a můžeme servírovat. Lze konzumovat samotné nebo s chlebem.

56 Kuřecí řízky v marinádě zapsal: 05.04.2012 15:10 HaM
4 - 6 kuřecích řízků
150 g strouhanky
150 g strouhaného sýra
100 g másla

Marináda : 2 vejce, 100 g bílého jogurtu, 1 lžíce hořčice, šťáva z půlky limetky, sůl, pepř, špetka chilli, 2 stroužky česneku


Vše na marinádu smícháme a naložíme do marinády řízky - přes noc. V hlubokém talíři smícháme strouhanku a sýr a obalíme řízky. Řízky dáme na plech vyložený pečícím papírem a poklademe plátky másla. Troubu předehřejeme na 180 C a dáme tam řízky na 40 minut, po 20 minutách otočíme.


Je to rychlé, skoro bez práce (zvládla jsem to s přehledem jako začátečník ) a řízky jsou výborné .

55 Kuřecí kousky s brokolicí zapsal: 05.04.2012 15:08 HaM
Kuřecí kousky s brokolicí

smícháme 5 stroužků česneku,lžíci sójovky,lžíci magi,trocha pepře. Kuřecí maso nakrájíme na kousky, na chvilku
namočíme do nálevu, osmahneme z obou stran na oleji. Pak přidáme 2-3 kostky taveného sýra,zbytek nálevu, po rozpuštění sýra přidáme trochu smetany.
Růžice brokolice spaříme horkou vodou a přidáme k masové směsi, chvilku podusíme a podáváme. Výbornou přílohou jsou těstovinu, které můžeme podávat zvlášť,nebo zamíchat do směsi.
Dobrou chuť!!!!!!!

54 Špagety s houbami a smetanovou omáčkou zapsal: 05.04.2012 15:07 HaM
Špagety s houbami a smetanovou omáčkou

6 dkgmásla, 1 šalotka nebo cibule,20 dkg žampionů( používám i jiné houby),300 ml drůbežího vývaru, 150 ml smetany, 15 dkg hrášku, 30 dkg kuřrcího masa na kostičky, 2 lž hrubozrnné nebo kremžské hořčice, sůl ,pepř, petrželka, špagety

Rozehřejeme tuk a osmahneme na něm cibuli, přidáme houby a dusíme asi 5 min.Přidáme vývar a přivedeme k varu vlijeme smetanu. Do této omáčka dáme kousky kuřecího masa, hrášek, kremžskou, osolíme opepříme a na mírném ohni provaříme 10min. nakonec přidáme petrželku a můžeme zahustit solamylem. Podáváme se špagetami
dobrou chuť

53 Řízky v jogurtu upravil: 05.04.2012 15:06 HaM
Řízky v jogurtu


Bílý jogurt (Hollandia)
Česnek
Vajíčko

Vše smíchat do marinády. Dle chuti možno přidávat i různá koření či kořenící směsi.

Řízky naklepeme, osolíme a aspoň na dva dny naložíme do marinády. Poté necháme řízky lehce okapat, obalíme ve strouhance a pomalu smažíme.

52 Těstoviny s tuňákem zapsal: 05.04.2012 15:05 HaM
Těstoviny s tuňákem
Na olivovém oleji zpěním na plátky nakrájený česnek (opatrně aby nezhnědnul!) , přidám nakrájená oloupaná rajčata (nebo rajský protlak), konzervu tuňáka, dochutím (sůl, pepř, oregano, bazalka), prohřeju.
Směs přidám do uvařených těstovin těstoviny (nejslépe vrtulí), promíchám.
Servíruji posypané sýrem a doplněné zeleninovým salátem.
Občas recept obměním přidáním oliv nebo sterilované kukuřice.
Dobrou chuť!

51 Brambory zapékané s klobáskou a kysaným zelím zapsal: 05.04.2012 15:01 HaM
rychlovka - nouzovka
brambory zapékané s klobáskou a kysaným zelím

5 velkých brambor,
3 nohy dobré klobásy
kysané zelí
cibule
zakysaná smetana

uvaříme ne moc doměkka 5 velkých brambor, uvaříme kysané zelí
na pánvi orestujeme cibuli s klobásou, nepřidáváme jiný tuk

vymažeme zapékací mísu, na dno dáme nakrájené brambory, na ně zelí a
cibuli s klobásou, poslední vrstva je zelí. Na to dáme zakysanou smetanu,
promíchanou s pepřem a solí. Pečeme asi 40 minut.

40 Pangalaktický megacloumák upravil: 28.03.2012 12:51 VaM
Nejlepší existující drink podle Stopařova průvodce po galaxii: Pangalaktický megacloumák
Vezměte obsah jedné láhve Staré Janxovky.
Nalijte do něj jednu odměrku vody z moří Santraginu V
(Ach, santraginská mořská voda! Ach, santraginské ryby!!!)
Do směsi nechte roztát tři kostky Arkturského mega-ginu
(musí být řádně zmrzlý, jinak benzín vyprchá).
Tím vším nechte probublat čtyři litry fallijského bahenního plynu,
na počest všech šťastných stopařů, kteří zemřeli rozkoší v bažinách Fallie.
Obrácenou stříbrnou lžičkou odměřte dávku Qualactinského hypermátového extraktu,
vonícího něžnou sladkostí, mystikou a opojnými výpary temných Qualactinských zón.
Vhoďte zub algolského slunečního tygra.
Sledujte, jak se rozpouští a jak se oheň algolských sluncí vsakuje hluboko do srdce nápoje.
Přikápněte trochu Zamphuoru.
Ozdobte olivou.
A potom pijte..., ale... velmi opatrně...
Vypít Pangalaktický megacloumák je podle Stopařova průvodce asi jako nechat si vyrazit mozek z hlavy plátkem citrónu obaleným kolem masivní zlaté cihly.

39 Vánoční punč zapsal: 20.11.2011 15:22 VaM
Pro velký úspěch na včerejší vycházce (17.11.2011) z Putimi do Písku zde přikládám návod: Ingredience:
1/2 l jablečného moštu (dá se použít i pomerančový džus, ale je kyselejší)
1/2 l stolního vína (červené či bílé, dle chuti)
1/4 l rumu
1/8 l griotky
kousek pevné skořice, já dávám tak 4 cm 5-8 kousků hřebíčku
Postup:
V hrnci zahříváme mošt s kořením až do varu. Když se pěkně vaří, přilijeme víno a necháme dál zahřívat, ale již nevaříme, přišli bychom o alkohol, a to nechceme. Takže necháme na ohni jen dokud nezačne ševelit, to by mělo být tak 60-70 stupňů. Pak přilijeme rum a griotku a odstavíme, dál už nezahříváme. Podle potřeby můžeme přisladit. Kdo chce mít punč opravdu luxusní, dá na dno hrníčku kousek mandarinky, pomeranče a nějaký oříšek či mandličku. Zvlášť osvědčené jsou vlašské ořechy.
Dobrou chuť přeje DaH

38 Vánoční dobrůtky zapsal: 24.11.2010 08:28 VaMPříloha   
Jak jsem dostal, tak posílám
(ani to nečtu, ale s ochutnávkou můžu pomoci :-)

37 Cuketové kari zapsal: 03.08.2008 18:56 HaM
1,5-2kg mladých cuket
půl kg cibule
půl kg cukru
500 ml vinného octa
l paprika červená||
zelená
žlutá
2 rajčata
2 lžíce hořčice
1 lžíce mletého bílého pepře||
1 a půl lžíce kari
1 a půl lžíce sladké papriky
1a půl lžíce soli
(2 lžíce hladké mouky)
cukety nakrájet na kostky, nechat odstát, vodu slít; v hrnci svařit koření, ocet,cukr;cibuli nakrájet na kolečka, papriky na tenké plátky, rajčata nadrobno nebo rozmixovat. Vše zvolna dusit doměkka, případně zahustit moukou, rozmixovat, plnit do sklenic, obrátit dnem vzhůru.

36 Návod na květinu zapsal: 02.07.2008 13:30 HaMPříloha   
A ještě narozeninový pugét...

35 Pro plážáky do Poreče zapsal: 02.07.2008 13:28 HaMPříloha   
Tady je něco pro inspiraci do Chorvatska od tzv. slavných osobností...

34 Úplně všechno možný i nemožný... zapsal: 07.05.2008 14:37 HaMPříloha   
Tady to je zazipováno...

33 Koláče zapsal: 24.04.2008 08:27 HaMPříloha   
Tady jsou recepty na různé sladkosti

32 Všehochuť zapsal: 16.04.2008 09:21 HaMPříloha   
A ještě další různé recepisy...

31 Převážně masové recepty zapsal: 15.04.2008 11:01 HaMPříloha   
25 stránek předpisů na úpravu různých druhů masa

30 Utopenci a hermelín zapsal: 28.03.2008 09:20 VaMPříloha   
Beanova utopencovo-hermelínová kuchařka
(21 stránek variant hospodkých lahůdek)

29 Sladké recepty zapsal: 28.03.2008 09:19 VaMPříloha   
Pudinkové řezy a dalších 15 stránek pochutin.||
Zejména upozorňuji na "Žravé řezy s mandarinkami" ! (pozn. red. :-)

28 Velikonoční recepty zapsal: 28.03.2008 09:17 VaMPříloha   
35 stránek beránků, mazanců, ale i opravdových králíků (z masa !) a pod.

27 Likér z ledových kaštanů zapsal: 28.03.2008 09:13 VaM
Vynikající likér z ledových kaštanů
250 ml šlehačky, 1 SALKO, 3 ledové kaštany, 4 kostičky hořké čokolády,1/2 litru rumu.
Šlehačku vylijeme do hrnce a přidáme čokoládu a nalámané tyčinky ledových kaštanů.
Za stálého míchání povaříme.
Poté sejmeme z plotny, necháme vychladnout a vlijeme SALKO a nakonec rum.
Řádně promícháme, aby bylo hladké a lijeme do lahví.
Z jedné dávky je litr likéru,
Je to výborné kvalitní pití, které je zase jiné, než-li známé domácí BAYLESy a vaječné koňaky. Navíc bez pudingů, vajec a podobných "kazících se" přísad.
DOBROU CHUŤ!

26 Recepty Chiquita zapsal: 28.03.2008 09:12 VaMPříloha   
12 receptů z banánů

25 Bramborová kuchařka zapsal: 28.03.2008 09:10 VaMPříloha   
Vesnice roku 2007 v kraji Vysočina (13 stránek receptů)

24 Anglické rohlíky (HaM) zapsal: 28.03.2008 08:02 VaMPříloha   
12 receptů nejen na rohlíky (housky, rolády, topinky ...) - viz příloha

23 Zákusky zapsal: 27.03.2008 12:21 VaMPříloha   
45 sladkých a 10 slaných receptů - viz příloha||
např. "Veľkonočné slané pečivo" alebo "Syrové slimáčiky"||

22 Topinky zapsal: 27.03.2008 12:19 VaMPříloha   
Dvacet stránek topinek a pomazánek na ně - viz příloha

21 Recepty Sisi zapsal: 27.03.2008 12:18 VaMPříloha   
18 stránek dezertů, zákusků atd. - viz příloha

20 Pomazánky od A do Z zapsal: 27.03.2008 12:16 VaMPříloha   
Dvacet stránek pomazánek - viz příloha

19 Cukroví zapsal: 27.03.2008 12:14 VaMPříloha   
70 receptů viz příloha

18 Mojito zapsal: 27.03.2008 08:25 VaMPříloha   
světlý rum 4cl, máta 10 lístků, limetová šťáva 2cl, cukr 1 lžička, soda, led
Rozmačkáme mátu a cukr.
Přidáme rum a limetovou šťávu a nasypeme led.
Doplníme sodou.

17 Tatarský biftek upravil: 29.05.2013 13:19 VaM
1 větší uvařený brambor, 1 žloutek, kečup, cibule, česnek, sůl a pepř podle chuti.
Brambor po vychladnutí oloupeme a najemno nastrouháme.
Přidáme žloutek a ostatní přísady, kromě kousku cibule a dobře promícháme.
Dáme do chladna na chvilku rozležet a pak mažeme na čerstvě upečené topinky.
Posypeme rozsekanou cibulí a hned podáváme.

16 Benešovský povidlový koláč upravil: 29.05.2013 13:21 VaM
300 g hladké mouky, 150 g másla, 1 vejce, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžička prášku do pečiva, citrónová kůra, špetka soli, tuk na vymaštění formy, švestková povidla
Na vál dáme mouku, uprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce a kousky změklého másla, přidáme moučkový cukr, špetku soli, strouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu, 1 lžičku prášku do pečiva a vypracujeme těsto.
Hotové těsto vyválíme, vykrojíme kruh, který položíme do vymazané kulaté koláčové formy. Povrch potřeme povidly, ze zbytku těsta vykrájíme ozdoby a poklademe jimi povrch koláče. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

15 Plněný kapr (4 porce) upravil: 29.05.2013 13:29 VaM
1 kapr o hmotnosti přibližně 1,5 kg, 80g másla, citrónová šťáva, sůl.
Nádivka:100g šunky, 2 žemle, 2 vejce, mléko, 40g másla, muškátový květ, petrželka, mletý pepř, sůl
Z kapra odstraníme šupiny a ploutve, na hřbetu jej podélně nařízneme, maso opatrně odřízneme od páteře a odstřihneme ji nůžkami za hlavou a 5 cm od konce ocasu a vyjmeme. Otvorem vyndáme vnitřnosti, kapra opláchneme, osušíme, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a naplníme.
Otvor sešijeme pevnou bílou nití, kapra pokapeme citrónovou šťávou i na povrchu, zabalíme do alobalu vymaštěného máslem, vložíme do pekáče a pečeme asi půl hodiny.
Před podáváním nakrájíme ostrým nožem na porce, polijeme je rozehřátým máslem a doplníme vařenými brambory a zeleninovým salátem.
Nádivka: Žemle nakrájíme na kostičky, pokropíme je mlékem a necháme prosáknout. Změklé máslo napěníme se solí, postupně vmícháme žloutky, nakrájenou šunku, žemle, koření, usekanou petrželku a nakonec sníh z bílků.

14 Kapr v oleji - ze Zbiroha (bez kostí) upravil: 29.05.2013 13:29 VaM
1 kapr, trochu oleje, hodně octa, sůl, 4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, feferonky, cibule.
Vykuchaného a očištěného kapra stáhněte z kůže, nakrájejte na podkovy a vydatně nasolte.
Nechte v chladu 3 dny odležet a vyperte studenou tekoucí vodou. Vyřízněte páteř, o menší kosti se nemusíte starat, při naložení se rozpadnou samy.
Vzniklé půlky podkov naložte na 2 dny do neředěného octa.
Pak maso znovu vyperte a nakrájejte na kostky.
Do mísy k němu přidejte 4 rozemnuté bobkové listy, 4 kuličky nové koření, pokrájené feferonky podle chuti a na prstýnky pokrájenou cibuli v množství odpovídajícím třetině váhy masa.
Zalijte trochou dobrého oleje, zamíchejte a nechte ještě týden rozležet.

13 Královské řezy od maminky Batelkové zapsal: 27.03.2008 08:22 VaM
Základní těsto:
30 dkg polohrubé mouky + 30 dkg másla + 1 žloutek + 5 lžic vody
Vypracujeme těsto a necháme půl hodiny odpočinout v chladu.
Potom těsto rozdělíme na 2 díly.
Jeden díl upečeme samotný na nízkém plechu.
Před pečením propícháme vidličkou.
Druhý díl předpečeme v hlubokém plechu, rovněž propícháme
a dáme na něj druhé těsto z:
6 žloutků + 20 dkg cukru + 7 dkg mletých ořechů + 5 dkg kakaa + sníh ze 6 bílků
Vše smícháme v míse a nalijeme na předpečené základní těsto a upečeme.
Na vychladlé dáme máslový krém a přikryjeme první plackou.
Pozor – láme se to.
Polijeme čokoládovou polevou a dáme vychladit do lednice.
Krájíme po vychlazení.||
Krém: 0,5 l mléka + 4 lžíce hrubé mouky
Uvaří se kaše.
Po vychladnutí se přidá 25 dkg másla, 1 vanilkový cukr, 15 dkg moučkového cukru a rum.
(Máslo se dá z poloviny nahradit Herou.)

12 Horká sangría upravil: 29.05.2013 13:30 VaMPříloha   
Ingredience:
5 pomerančů, 1 citron, 2 grapefruity
1,5 l červeného vína, 6 lžic poerančového likéru
75-100 g moučkového cukru
Postup přípravy:
Ze 3 pomerančů vymačkáme šťávu.
Citrony dobře omyjeme v horké vodě. Osušíme je a tence z nich okrájíme kůru.
Zahřejeme víno slikérem, citronovou kůrou a pomerančovou šťávou.
Zbylé pomeranče a grepy oloupeme a ostrým nožem nakrájíme na plátky.
Přidáme je k vínu a krátce zahřejeme.
Podle chuti dosladíme cukrem.

11 Cuketa ala matjesy upravil: 29.05.2013 13:31 HaM
5 kg cukety - očištěné, bez jader, nakrájené na plátky jako okurky na salát
1 kg cibule
5 lžic soli

smíchat a nechat 3 hodiny ustát, poté zalít nálevem:
5 lžic cukru
půl balíčku mletého pepře
půl l oleje
1 bobkový list
půl l octa
10 kuliček pepře

promíchat, plnit do sklenic, zavíčkovat, uložit v chladu.
Je možno sterilizovat, ale pak je jako BLÁTO…

10 Slaná cuketová buchta - jako bramborák upravil: 29.05.2013 13:32 HaM
40 dkg cukety nahrubo nastrouhané
20 dkg sýra nahrubo nastrouhaného
15 dkg salámu nahrubo nastrouhaného
půl prášku do pečiva
půl hrnku oleje - nebo méně
1 hrnek hrubé mouky
3-4 vejce
sůl, pepř, cibule, česnek, majoránka

vše zamíchat, péct zvolna ve vymazané formě

Katův šleh upravil: 29.05.2013 13:33 NaR
půl kila masa kuřecího nebo vepřového masa
cibule
pórek
worcester
sojová omáčka
kečup nebo rajský protlak
sůl, pepř, paprika, chilli
sterilovaná kapie + další zelenina - hrášek, kukuřice apod.
solamyl

maso dusit na cibuli a pórku v pánvi nebo tlak. hrnci,
pak přidávat zeleninu, po změknutí dochutit kořením a kečupem,
příp. zahustit trochou solamylu

Műsli upravil: 29.05.2013 13:34 NaR
balíček vloček
15 dkg Hery
15 dkg cukru
1 vejce
rozinky, lískové oříšky, čokoláda nebo granko, kokos

očištěné vločky a rozpuštěný tuk, rozšlehné vejce a cukr promíchat,
rozprostřít na suchý plech, péct asi při 180 stupních,
každých 5 minut promíchat,
když je směs nahnědlá, přidat zbylé přísady a péct ještě 3 min.

Naložený sýr upravil: 29.05.2013 13:34 HaM
hermelín nebo balkán
chilli paprika
fenykl
pepř
petrželová nať
bazalka nebo oregano

ve směsi koření obalíme sýr, zalijeme stolním olejem, necháme uležet asi 3 dny

Beztvaré vdolky upravil: 29.05.2013 13:35 HaM
20 dkg hladké mouky
1 tvaroh
3 vejce
2 lžíce rumu
4 lžíce vlažného mléka
1 prášek do pečiva

zpracujeme v řidší těsto, lžící nabíráme a ihned smažíme v tuku

Housky upravil: 29.05.2013 13:35 NaR
půl kg hladké mouky
1 kostka droždí
1 majolka
čtvrt l mléka
sůl, cukr

necháme vzejít kvásek, zpracujeme těsto, upletené housky potíráme rozšlehaným vejcem, sypeme sezamem, kmínem, mákem,
… pečeme zvolna asi 20 minut

Vločkové koláčky upravil: 29.05.2013 13:14 NaR
8 dkg vloček
8 dkg mouč. cukru
8 dkg Hery - rozpustit
sekané rozinky
hrst kokosu nebo mletých ořechů
zpracujeme těsto, tvoříme koláčky s důlky, plníme marmeládou, pečeme dorůžova asi 15 minut

Perník upravil: 29.05.2013 13:36 HaM
2 hrnky hladké nebo polohrubé mouky
půl hrnku cukru
prášek do perníku
kakao
1 hrnek mléka
půl hrnku oleje
2 vejce
rozinky

místo oleje a mléka můžeme použít šlehačku,
pečeme pomalu ve vymazaném pekáčku nebo formě asi 40 min.

Vánoční perníky upravil: 29.05.2013 13:37 MaH
500 g hladké mouky
150 g práškového cukru
200 g medu
100 g másla
1 žloutek
1 celé vejce
skořice, citronová kůra, hřebíček (možno i koření do perníků)
1/2 prášku do pečiva
1 celý prášek do perníku

Zpravovat, 2 hodiny nechat odpočinout, znovu zpracovat, vyválet.
Vykrojené tvary před pečením potírat mlékem.

Poleva na zdobení:
140-180 g práškového cukru (dle hustoty polevy)
1 bílek
1/2 lžičky solamylu
1 lžička citronové štávy

Velmi jemně prosátý cukr smícháme s ostatními přísadami.
Utřeme na husta – nesmí se roztékat.||||